Diest, Oranjestad aan de Demer

 

Diest is een aangename, ondernemende en vlot toegankelijke stad waar altijd wel iets te beleven valt. De verzorgde straten, leuke winkels, lekkere restaurantjes, mooie groenvoorzieningen en historische gebouwen maken van Diest een gezellige stad om te vertoeven. Diest pakt uit met zijn verleidelijkste charmes: historisch en folkloristisch, landschappelijk en recreatief, kunstzinnig en gastronomisch.

Een schat aan wandel- en fietsroutes ligt voor het uitkiezen en de kleinste kunnen zich helemaal uitleven in de speeltuinen van het Provinciaal domein de Halve Maan.

 

Het historische stadscentrum van Diest is als het ware één groot openluchtmuseum. Het Begijnhof, de Sint-Sulpitiuskerk, het geboortehuis van Sint-Jan Berchmans, de stadsvesten, Fort Leopold,… Geen enkele andere stad in België heeft zoveel beschermde monumenten per km² als de historisch kern van Diest. In de straten en steegjes rondom de gezellige Grote Markt waant u zich zo terug in de tijd dat de Prinsen van Oranje-Nassau in Diest verbleven. Breng zeker ook eens een bezoekje aan stadsmuseum De Hofstadt.

 

Maar in Diest kan je ook tot rust komen in een aangename en groene omgeving. Maak een natuurwandeling door het Webbekoms broek. Wandelend langs de Demer kom je voorbij bloemrijke hooilanden, rietlanden en wilgenbosjes. Van op de wallen heb je zicht op het broek en de stad Diest. Wellicht kom je op je tocht wel een kudde grazende ijslandpony's tegen of zie je een blauwe reiger vliegen.

 

Pal in het centrum van de stad zijn het Warandepark en het pas gerenoveerde park Cerckel de ideale plaats om even tot rust te komen. Sportievelingen kunnen een rondje lopen op de pas aangelegde Finse piste in het Warandepark.

 

Diest heeft werkelijk alles om het de bezoekers naar hun zin te maken – of je er een dag of een week verblijft, in zomer of winter, alleen, met het hele gezin of in groep. Er liggen verschillende hotels in het centrum. Stappers en fietsers kunnen in het centrum en de landelijke omgeving hun hartje ophalen en om op adem te komen, genieten op een zonnig terrasje van het uitzicht en een glas lokaal Gildenbier of Hagelandse wijn. Wil je méér informatie over toeristisch Dist ga dan zeker eens kijken op de website van Toerisme Diest.

 

Ook op cultureel vlak valt er heel wat te beleven in Diest. Zowel in de stad als in de deelgemeenten is er een rijk verenigingsleven dat heel wat kunst, muziek of toneel op de planken brengt. Den Amer, de nieuwe multifunctionele hal voor evenementen en fuiven langs de Nijverheidslaan, is ondertussen een feit. Neem voor de programmatie zeker eens een kijkje op de website van het Cultuurcentrum.

 

Baseliek van Scherpenheuvel

 

Scherpenheuvel rees samen met de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in de vroege zeventiende eeuw op uit de grond. In het ontstaan van het bedevaartsoord speelden de aartshertogen Albrecht en Isabella een belangrijke rol. Zij gaven hun hofarchitect, Wenceslas Cobergher, de opdracht om plannen te tekenen voor kerk en stad.

 

Scherpenheuvel ontving stadsrechten in 1605 en werd hierdoor zelfstandig – de plaats zou niet langer deel uitmaken van de eeuwenoude stad Zichem. Vier jaar later werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de kerk. Een bedevaartkerk die het hart vormde van een stad in de vorm van een ster met zeven punten.

 

Scherpenheuvel zou een symbool worden; een symbool voor de contrareformatie, dat zowel naar de zeven smarten van Maria als naar de zeven deugden verwees. De barokstijl was zelf ook een symbool van de hervorming van de Kerk in deze periode, bovendien sloot hij mooi aan bij de grootse plannen van Cobergher.

 

Deze kerk moest en zou gezien worden, daarom zette de architect de bolle koepel bovenop de heuvel extra in de verf met 298 gulden sterren met zeven punten – dit was tenslotte het werkthema. Om het plaatje werkelijk onvergetelijk te maken, werden ook binnen in de kerk de duurste materialen rijkelijk gebruikt. De stenen engelen, profeten en evangelisten van de gebroeders de Nole en de prachtige schilderijen van de hand van Theodoor van Loon maken het plaatje af.

 

Naast beeld was er natuurlijk ook klank. In de klokkentoren van de basiliek bevindt zich een beiaard met 49 klokken. Het kloppende hart van Scherpenheuvel wordt omringd door drink- en eetgelegenheden en winkeltjes en kraampjes die leven op het ritme van het bedevaartseizoen. De band tussen stad en kerk lijkt onbreekbaar, want zonder het ene had het andere nooit kunnen bestaan.

 

Niet ver van de basiliek kan je de waterput bezoeken. Deze put dateert van 1632 en voorzag Scherpenheuvel van drinkwater. Voor die tijd moest men hiervoor naar Zichem.

 

Uit de 62 meter diepe put werd water bovengehaald door middel van een looprad. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd een gebouwtje rond de waterput geplaatst om hem te beschermen tegen de elementen.

 

Meer info:

 

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

 

Basilieklaan z.n.

 

3270 Scherpenheuvel

 

Referenties: http://www.scherpenheuvel.be/nl/

 

Abdij van Averboden

 

De Abdij van Averbode werd in 1135 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon, en was oorspronkelijk een 'dubbelklooster' waarin zowel mannen als vrouwen leefden. In het begin van de 13e-eeuw is het definitief 'ontdubbeld'.  Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd. Het gotische poortgebouw, opgetrokken in de tweede helft van de 14e-eeuw, is het oudste nog bestaande deel.

 

Tegenwoordig vind je in de abdij een gastenkwartier, een bibliotheek en een bezinningscentrum.

 

De gemeenschap telt 92 leden waarvan er 39 in de abdij leven en werken. Net buiten de abdij kan je zomers genieten van een lekker ijsje in de "likjesdreef". Links naast de abdij ligt het Mariapark met een reeks originele beeldengroepen. Averbode Abdijbier te verkrijgen.

 

Meer info:

 

Contact:

 

Abdijstraat 1

 

3271 Averbode (Scherpenheuvel-Zichem)

 

Tel. +32 (0)13-78 04 40

 

Fax +32 (0)13-78 04 39

 

abdij@abdijaverbode.be

 

www.averbodia.be

 

Open: De abdijkerk is toegankelijk van 7 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 19 uur.

 

Rondleidingen: Rondleidingen met gids mogelijk.

 

Parkeergelegenheid: ja

 

Kasteel van Horst

 

Deze waterburcht ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland.

 

De Heren van Horst woonden al op deze plaats in de 13e-eeuw. De karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e-eeuw. In de 17e-eeuw, liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn.

 

Het kasteel bezit een zeer grote vijver annex slotgracht.

 

Het kasteel van Horst is de thuishaven van de stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen.

 

Rondom het kasteel strekt zich een prachtig kasteeldomein uit dat eigendom is van Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Honden zijn toegelaten op het kasteeldomein, maar niet in het kasteel zelf.

 

Het Kasteel is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s.

 

Meer info:

 

Interessante website: Kasteel van Horst

 

Contact:

 

Herita vzw

 

Horststraat 28

 

3220 Holsbeek

 

Tel. +32 (0)16-62 33 45

 

Fax +32 (0)16-62 11 12

 

kasteel.horst@herita.be

 

www.kasteelvanhorst.be

 

Open:

 

Van de eerste zaterdag van april tot 30 juni en van 1 september tot 31 oktober open op woensdag van 14 tot 17u en op zaterdag, zondag en feestdagen geopend van 10 tot 17 uur.

 

Van 1 juli tot 31 augustus open van woensdag tot en met zondag en op feestdagen van 10 tot 17 uur.

 

Tijdens de paasvakantie & herfstvakantie open van woensdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

 

Gesloten van 1 november tot 31 maart.

 

Rondleidingen:

 

Rondleidingen met gids mogelijk.

 

Prijs:

 

Richtprijs volwassene: 8 euro

 

Bezoek met audiogids + familieparcours inbegrepen. Kinderen 6-11 jaar, lerarenkaart, personen met beperking + begeleider: 6 euro.

 

Kinderen -6 jaar en inwoners Holsbeek: gratis.

 

Andere prijzen en kortingen: zie website.

 

Te voet/Met de fiets:

 

Gelegen midden in het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, en fietsnetwerk Vlaams-Brabant.

 

Parkeergelegenheid: Ja. Ruime gratis parking aan het kasteel.

 

Begijnenbeekvallei

 

In de vallei komen nog een aantal voedselarme en vochtige weilanden voor met beschermde orchideeën. De hoger gelegen delen van de valleirand  worden ingenomen door akkerbouw. De vallei is een geschikt leefgebied voor de levendbarende hagedis en voor de das.

 

Meer info:

 

Begijnenbeekvallei

 

Provinciebaan z/n

 

3460 Bekkevoort

 

Contact:

 

Eugeen Coolsstraat 17

 

3460 Bekkevoort

 

Tel. +32 (0)13-46 05 89

 

toerisme@bekkevoort.be

 

www.bekkevoort.be

Wijndomein Elzenbosch

 

Dit fruitteeltbedrijf, heeft zich toegelegd op de wijnbouw. Zowel in de perenboomgaard als in de wijngaard wordt milieuvriendelijke teelt toegepast. De wijn die op de hoeve op een ambachtelijke manier op eikenhouten vaten wordt gemaakt, is droog en toch zacht, fris en fruitig met een bloemig of kruidig karakter.

 

Meer info:

 

Interessante website: Wijndomein Elzenbosch

 

Contact:

 

Rijnrodestraat 66

 

3460 Assent (Bekkevoort)

 

Tel. +32 (0)13-44 20 06

 

elzenbosch@skynet.be

 

http://users.skynet.be/elzenbosch

Wijndomein Kluisberg

 

De Kluisberg te Assent is een plaats waar kluizenaars honderden jaren geleden al wijn verbouwden. Van jaar tot jaar kent Kluisberg een groeiend succes en bieden zij een ruime keuze aan gevarieerde wijnsoorten.

 

De wijngaard is 3,5 hectare groot en telt wel 12.000 wijnstokken met verschillende druivensoorten: Müller Thurgau en Pinot Gris, Kerner, Pinot Blanc, Chardonnay en Lemberger.

 

Meer info:

 

Interessante website: Wijndomein Kluisberg

 

Contact:

 

Rijnrode 5

 

3460 Assent (Bekkevoort)

 

Tel. +32 (0)13-33 78 69

 

Fax +32 (0)13-33 78 69

 

info@kluisberg.be

 

www.kluisberg.be

Vakantiehuis 't Bakhuys koen.weckx@telenet.be + 32 478 21 07 70

Webdesign: Chris Clinckx

Last Update: 24/07/2018

Vakantiehuis 't Bakhuys koen.weckx@telenet.be + 32 478 21 07 70
Vakantiehuis 't Bakhuys koen.weckx@telenet.be + 32 478 21 07 70